Off Canvas sidebar is empty

Haberler

KARAÇAYLILAR SÜRGÜNÜN YASINI TUTTU

Eski Sovyet lideri Joseph Stalin’in Orta Asya’ya sürdüğü Karaçaylılar ve onların çocukları yaşanan meşum günü bir kez daha andı. Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti’nde bugün düzenlenen bir törenlerle 1943’te yük trenleriyle Orta Asya ve Kazakistan'a sürgün edilmiş Karaçaylılar anıldı. Sürgünün 63. yıldönümü dolayısıyla başta başkent Çerkesk olmak üzere Karaçaylıların yoğun yaşadığı Karaçayevsk gibi kentlerde yas törenleri düzenlendi. Karaçayevsk’te Stalin baskılarının kurbanları anıtı önünde yapılan törene hükümet yetkilileri de katıldı. Karaçaylılar, İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman ordularına yardım ettikleri iddiasıyla Stalin 'in emriyle 2 Kasım 1943’te zorla yük vagonlarına bindirilip anavatanlarından Orta Asya ve Kazakistan’a gönderilen halkların ilkiydi.

Daha sonra Çeçen-İnguşlar ve Balkarlılar sürüldü. Sürgün sırasında toplam nüfusları 70 bin olan Karaçaylıların, 22 bini çocuk olmak yarısı yaşamlarını yitirdi. 14 yıl sürgünde yaşadıktan sonra itibarları iade edilen Karaçaylılar, 3 Mayıs 1957’den itibaren dönüş yapmaya başladı. 3 Mayıs Karaçaylıların yeniden doğuş tarihi olarak her yıl cumhuriyette törenlerle kutlanıyor.

02.11.2006 - 15:47:36 Çerkesk/Ajans Kafkas

kamatur.org

Karaçay Malkar Türkiye

Login

{loadmoduleid ? string:? string:? string:? string:? string:? string:? string:? string:? string:? string:261 ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?}