Yönetmen, prodüktör ve senarist Erkenlanı Huseyin, 3 Mart 1960''da Özbekistan'ın başkenti Taşkent''te doğdu. Ukrayna''da ki Lvov Konservatuar'ını bitirdi (1978). 1978-79'da Karaçay-Çerkes'de ki Kumuş elinin Kültür Evi direktörlüğünü yaptı. 1981-82 de Sverdlovskiy Sinema Stüdyolarında Görüntü Yönetmeni Direktörü olarak çalıştı. 1988'de Sovyetler Birliğinin en prestijli Sinema Televizyon Akademisini bitirdi. Bitirme filmi olarak "Kokla" adlı kısa metrajlı filmini çekti. Bu ilk filmi ve kısa metrajlı film olmasına rağmen iki ödül birden aldı.
ERKENLANI HUSEYİN
Tercüme: Dr. Murat Poyraz
Kaynak: www.elbrusoid.org
Yönetmen, prodüktör ve senarist Erkenlanı Huseyin, 3 Mart 1960'da Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te doğdu. Ukrayna'da ki Lvov Konservatuar'ını bitirdi (1978). 1978-79'da Karaçay-Çerkes'de ki Kumuş elinin Kültür Evi direktörlüğünü yaptı. 1981-82 de Sverdlovskiy Sinema Stüdyolarında Görüntü Yönetmeni Direktörü olarak çalıştı. 1988''de Sovyetler Birliğinin en prestijli Sinema Televizyon Akademisini bitirdi. Bitirme filmi olarak "Kokla" adlı kısa metrajlı filmini çekti. Bu ilk filmi ve kısa metrajlı film olmasına rağmen iki ödül birden aldı. En iyi film ve en iyi yönetmen dalında olmak üzere iki ödül aldı. 1991 yılında, Sovyetlerin çöküş döneminde, "ERHUS" adında kendi film stüdyolarını kurdu.
Erkenlanı Huseyin'in yönettiği filmleri:
2005 - Ya tebya obojayu : Sana tapıyorum
2003 - Çorniy myaç : Kara top
1993 - Ne strelyayte v passajira : Yolcuya ateş etmeyin
1992 - Holod : Suvukluk (Soğukluk)
1990 - Cto dney do prikaza : Emire 100 gün kala
1988 - Kokla
Erkenlanı Huseyin
Erkenlanı Huseyin, ilk defa bitirme tezi olan "Kokla" adlı kısa metrajlı sinema çalışması ile geniş seyirci kitlesine ulaşarak ünlü oldu. Yeni mezun Erkenlanı Huseyin'in bu kısa metrajlı filmi kısa sürede pek çok film ve sinema festivallerinde ödüllendirilerek büyük bir başarıya imza attı. Daha sonra Erkenlanı Huseyin adı, "Emire 100 gün kala" filmiyle daha da ünlendi. Bu film Sovyetler Birliğinde yasak olan Best-Seller (En çok satanlar) kitabından uyarlamaydı. Fakat bu film tüm Sovyetler Birliği sinemalarında büyük ilgi gördü. Pek çok ödül aldı. Erkenlanı Huseyin''in bu filmi aynı zamanda Berlin, Toronto, Rotterdam ve Roma'da ki film festivallerine katıldı ve büyük ilgi gördü. Bu festivallerde de pek çok ödül aldı. Daha sonra, Erkenlanı Huseyin tüm Karaçay-Malkarlıların istediği bir filmi çekti: "Suvukluk" (http://www.kamatur.org/google-video/suukluk.html) Bu Karaçaylıların Kasım-1943 sürgününü anlatıyordu. Bu filmin senaryosunu da kendisi yazmıştı. Bu film Çekoslavakya'da "Kristal Dünya" ödülünü aldı. Rusya'nın en popüler TV kanalı NTV için "Yolcuya ateş etmeyin" adlı filmin rejisörlüğünü üstlendi.
Erkenlenı Huseyin kendisinin en son çalışması olan "Sana tapıyorum" adlı filmin senaryosunu, rejisörlüğünü ve yapımcılığını üstlendi. Film özellikle 40 yaş ve üstü seyirciler için çok şeyler ifade eden bir film. Sovyet döneminden bir kesit sunan film nostaljik öğelere sahip. Bu yönüyle de bu film Tüm eski Sovyetler Birliği bloğunda ki sinemalar da büyük bir ilgi gördü. Tüm sinema eleştirmenlerinden büyük övgüler aldı bu film. Filmde Rusya'nın ünlü oyuncuları rol aldı.
Erkenlanı Huseyin, Karaçaylıların 2 Kasım 1943 sürgününü anlatan filmi "Suvukluk", Sovyetler yıkılır yıkılmaz çekilmiş ancak o dönemde dahi filmin çekilmemesi için baskılar olmuş, defalarca senaryosu değiştirilmeye zorlanmış, pek çok sahnede filmden çıkarılmıştı. Onca sansüre rağmen sinemalarda gösterildikten kısa bir süre sonra bu film yasaklanmıştı. 1990-1992 döneminde Rusya kendi iç sancılarıyla uğraşırken herkes işsiz ve kıtlık varken o dönemde büyük bir özveriyle çevrilmişti bu film. Filmde rol alan tüm oyuncular Karaçay ve Balkarlılardı. O zorluklara rağmen büyük bir özveriyle görev almışlardı bu filmde. Suukluk filmi , kendi kategorisinde bir ilk oluşundan dolayı Karaçaylılar için çok büyük bir önemi olup, klasikleri arasında ilk sırayı almıştır.
Erkenlanı Huseyin'in "Sana tapıyorum" adlı filminin orjinal web sitesi:
http://www.ilikeyou.ru/team.asp#erkenov