Off Canvas sidebar is empty

Haberler

HASAN KALLİMCİ

Türkiye’de Karaçay-Malkar Türklerinin dili, edebiyatı ve kültürünün tanıtılmasında büyük emeği olan Hasan Kallimci’yi kısaca tanıtmak istiyoruz. Kendisi bilindiği üzere 1970’li yıllarda Gökçeyayla (Kilisa) köyünde öğretmenlik yaptığı dönemde Karaçay kültürüyle ilgilenmeye başlamış, birçok derleme yapmış ve bilahare bu çalışmalarını yayınlamıştır. Hasan Kallimci daha sonraları öğretmenlik mesleği dışında gazetecilik ve yazarlık faaliyetlerine uzun süre devam etmiş, birçok roman ve hikaye yazmıştır. Kendisi bu eserleriyle ilgili olarak birçok ödüle de layık görülmüştür.

Hasan Kallimci'nin, bizim de henüz yeni haberdar olduğumuz, üç çalışması var ki onlar da “Kafkas Bahadırları” (Hikmet Neşriyat, İstanbul 2003), "Önce Hürriyet" (Hikmet Neşriyat, 2006) ve "Kurnaz Ayı" adlı kitaplarıdır.

Hasan Kallimci’nin çocukara yönelik hazırladığı "Kafkas Bahadırları" adlı eseri Karaçay-Malkar Nart Destanlarını ihtiva etmektedir. Hasan Kallimci, Karaçay-Malkar Nart destanlarını hikayeleştirerek çok güzel bir eser ortaya koymuştur. Roman sırasıyla: “Yıldızların Esrarı, Nartlar ve Kötü Komşuları, Demirci Debet, Nartlar Güçleniyor, Örüzmek\'\'in İntikamı, Kayadan Doğan Yiğit, Bir At Bir Toy ve Bir Yiğit, Demir Kapının Devleri, Devlerin Sonu” başlıklı bölümlerden oluşmaktadır.

Hasan Kallimci "Önce Hürriyet" adlı romanında ise Karaçaylıların 1905 yılında Kafkasya'dan Anadolu'ya göçünü anlatmaktadır. Bu eser Töre-Devlet Yayınları tarafından 1970'li yıllarda "Dündar Taşer Roman Teşvik Ödülü ile ödüllendirilmiştir. Daha sonra Hikmet Neşriyat tarafından 2006 yılında roman kitap halinde basılmıştır.

Hasan Kallimci'nin "Kurnaz Ayı" adındaki masal kitabında bulunan 7 masalın 5 tanesi Karaçay masalıdır ve her masalın sonuna "Karaçay Türklerine ait olduğu" notu düşülmüştür.

Karaçay-Malkar kültürüne verdiği bu büyük hizmetlerden dolayı Sayın Hasan Kallimci Beyefendi'ye çok teşekkür ederiz. Hasan Kallimci'ye ulaşmak, kendisine tebrik ve teşekkür mesajı göndermek için Hasan Kallimci'nin e-mail adresleri: [Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.] ve [Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.] şeklindedir.

Ayrıca Hasan Kallimci'nin eserleri, Hikmet Neşriyat'tan Ersan Bostan'a (0 533 550 11 65) ulaşmak suretiyle temin edilebilir.

Hasan Kallimci Kimdir ?

1949’da Sarayköy’de (Denizli) doğdu. İkisi de Denizli/Tavas ilçesinden olan Ayakkabı tamircisi bir baba ile tarım işçisi bir annenin ilk evladıdır. İlk ve ortaokulu Sarayköy’de, Öğretmen Okulunu da yatılı olarak Nazilli’de okudu. Bu okuldan 1967 yılında mezun olarak Sarayköy/Aşağı Tırkaz köyü öğretmenliğine atandı. 1969 yılı Haziran’ında başladığı askerliğini, er öğretmen olarak Amasya ve Afyon’da tamamladı.1976 yılında öğretmenlikten ayrılarak Denizli’de yayımlanmaya başlayan HİZMET adlı günlük gazetede yazı işleri müdürlüğü yaptı. Bu gazete resmî ilan almaya hak kazandıktan sonra yeniden (1977’de) öğretmenlik görevine döndü.

Denizli’nin bazı köy, kasaba, ilçe ve merkez okullarında öğretmenlik ve idarecilik görevlerinde bulundu. Bu arada Anadolu Üniversitesi’nde ön lisans programını tamamladı. Mesleğinin son beş yılında Denizli Halk Eğitimi Merkezi’nde müdür yardımcılığı yaptı ve 1994’te emekli oldu.

Emekli olduktan sonra mahallî bir gazetede köşe yazarlığı, yine mahallî bir televizyonda genel müdürlük yapan KALLİMCİ, daha sonra bütün mesaisini çocuk edebiyatı ve hikâye dallarında eserler verme yolunda değerlendirdi. Halen bu dallarda yazmaya devam etmektedir.

Bu yıllar içinde Bizim Anadolu, Hergün, Ortadoğu, Yeni Düşünce, Milliyetçi Çizgi gibi ulusal gazetelerde çeşitli konularda yazılar yayımladı. Ak, Töre, Bozkurt, Türk Edebiyatı, Türk Dili, Türk Yurdu, Bizim Ocak, Tarla, Yeni Kervan, Eğitim, Geçmişten Günümüze Denizli gibi dergilerde de hikâye ve yazıları yer aldı.

İlk yazısı, Ak dergisinde (1. sayı, Ocak 1966, Nazilli) yer alan “Fakir Kemancı” adlı hikâyedir. İlk kitabı, özel yayını olan “Şiirler yaktım” adlı şiir kitabıdır (Özel yayın, 1968 Sarayköy). İlk çocuk kitabı da çocuklar için manzum hikâyelerden oluşan Türk İlleri Gezisi’dir (ÜLKÜ BİR Yayını- Ankara 1978).

Hasan Kallimci, folklorik derleme ve araştırmalar da yapmakta, bu sahada kitap ve yazılarla hizmetini sürdürmektedir. Denizli’deki nükte ve fıkraları “Denizli’nin Nasreddin Hocaları” (Hikmet Neşriyat, 2006 İstanbul) adlı eserde toplamıştır. Ahilik geleneğini ve Denizli’de yaşamış Ahileri de “Denizli Ahileri” (Denizli Ticaret Odası Yayını, 2006 Denizli) adlı eserde tanıtmıştır.

Hasan Kallimci, yazdığı eserlerde; masal, hikâye, roman, şiir, mani, tekerleme, bilmece, tiyatro eseri, efsane ve destan gibi edebiyatın her dalını değerlendirmekte ve çocuklarımızın edebî tatlar almasını sağlamaya çalışmaktadır.

İlköğretim okulu 1. sınıf öğrencileri için (6 kitap), İlköğretim okulu 2. sınıf öğrencileri için (6 kitap), İlköğretim okulu 3.4.5. sınıf öğrencileri için (37 kitap), İlköğretim öğrencileri 6.7.8. sınıf öğrencileri için destan romanlar serisi (16 kitap), Gençler ve daha üst yaştakiler için hikâye roman tiyatro, şiir, araştırma dallarında (13 kitap) olmak üzere toplam (78) kitap neşretmiştir.

Yaşadığı şehir olan Denizli’de de mahallî gazete ve sitelerde de yazılar yazmaktadır. Hasan Kallimci, evli olup iki çocuk, iki de torun sahibidir.

http://www.hasankallimci.com

kamatur.org

Karaçay Malkar Türkiye

Login

{loadmoduleid ? string:? string:? string:? string:? string:? string:? string:? string:? string:? string:261 ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?}