Off Canvas sidebar is empty

Haberler

AFYON KARAÇAY-MALKAR DERNEĞİ

Afyonkarahisar Karaçay-Malkar Kafkas Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Kuzey  Kafkasya'da, Mingi Tav - Elbruz dağının iki yanından, çeşitli nedenlerle göç etmeye zorlanan, Müslüman Türk Karaçay-Malkar Tavlu Halk tarafından, Afyonkarahisar ili ve yakın çevresine göç sonucu yerleşmiş olanların, 04.05.1995 tarihinde, kurmuş oldukları bir kültür ve yardımlaşma derneğidir.

AFYON KARAÇAY-MALKAR DERNEĞİ


Afyonkarahisar Karaçay-Malkar Kafkas Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Kuzey  Kafkasya''da, Mingi Tav - Elbruz dağının iki yanından, çeşitli nedenlerle göç etmeye zorlanan, Müslüman Türk Karaçay-Malkar Tavlu Halk tarafından, Afyonkarahisar ili ve yakın çevresine göç sonucu yerleşmiş olanların, 04.05.1995 tarihinde, kurmuş oldukları bir kültür ve yardımlaşma derneğidir. Derneğimizin Yönetim Kurulu üyeleri Ömer Can (Bşk), Taner Demirok (BşkYrd), Bilal Bahçe (Gençlik ve Kadın Kolları), Sami Doğan (Sekreter), Aslan Erendur (Üye), İsmail Çelik (Üye), İsmail Baraz (Üye) dır. Yönetim Kurulu Yedekler : Bilal Demirok, Nurettin Aydoğdu, Musa Çeçen, Osman Çınar, Rıza Ay, Yakup Uyar, Fazlı Çınar. Denetim Kurulu: İshak Demirok, Özer Can, İsmail Demirok. Denetim Kurulu Yedekler : Muharrem Akpınar, Hidayet Bahçe, Mehmet Şeker. 

Derneğimizin Kuruluş Amacı

- kültürel değerlerimizi yeni nesle aktarmak,
- sözlü ve yazılı edebiyatımızı geniş kitlelere ulaştırmak,
- kaybolmaya yüz tutmuş folklor değerlerimizi araştırmak, derneğin folklor ekibini kurmak,
- yazılı, görüntülü ve sesli arşiv oluşturmak,
- Türkiye''nin kültür mozaiğinde saygın bir yer edinmek.

Diğer Amaçlarımız

a. Türkiye''de ve dünyanın başka ülkelerinde yaşamakta olan Karaçay Malkarlıların birbirleriyle haberleşebileceği bir iletişim merkezi görevini üstlenmek, bu konuda yararlı olabilmek için süreli yada süresiz yayınlar yapmak (gazete, bülten, dergi, kitap, video ve ses kaseti gibi).

b. Yabancı dillerdeki yararlı yayınları çevirerek yayınlamak.

c.Tiyatro oyunları hazırlamak, sahnelemek, eğitsel ve belgesel filimler hazırlamak bunları arşivlemek ve çoğaltarak yayınlamak.

d. Lokal ve dinlenme tesisleri açmak, kütüphane kurmak.

e. Yurt içi ve yurtdışı kültürel etkinliklere, festivallere katılmak, geziler düzenlemek.

f. Kültür etkinlikleri alanında ve bilimsel alanlarda kurslar açmak, seminer ve toplantılar düzenlemek.

g. Yurt pansiyon açmak için önceden izin almak şartıyla yardıma muhtaç olan kişilere ve ailelere yardım etmek bu amaçla yurt pansiyon açmak.

h. Her yaş grubu ve eğitim düzeyinde öğrencilere burs vermek ders araç gereci temin etmek.

ı. Karaçay-Malkarlıların kültürü ve dili ile ilgili her türlü sanat faaliyetlerini teşvik ve ödüllendirmek, çeşitli yarışma ve şenlikler düzenlemek.

i. Üyelerinin acılı ve sevinçli günlerinde topluca katılıp paylaşmak çeşitli sosyal kültürel ve sanatsal etkinlikler yoluyla üyeler arasında yardımlaşma ve dayanışma duygusunu geliştirmek yakınlaşma ve kaynaşma sağlamak.

j. Sportif faaliyetlerde bulunmak halk dansları kursları düzenlemek.

k. Derneğe gelir ve üyeler arası dayanışmayı sağlamak amacıyla tüketim mallarına yönelik satış ve pazarlama mağazaları açmak.

Derneğimiz yukarıdaki amaçları doğrultusunda belirli periyotlarda tanışma toplantıları, hıçın günleri ve piknikler organize etmiştir. Bu günler yeni nesil gençlerimizin ve çocuklarımızın birbirleriyle tanışma, kaynaşma ve kucaklaşma günleri olmuştur. Derneğimiz mensubu olan öğretmenlerimiz vasıtasıyla İlkokul ve ortaokul düzeyindeki öğrencilerimizin derslerine katkı sağlamak amacıyla dernek binamızda kurslar düzenlenmiştir.

Dernek adına açmış olduğumuz lokalimizde bir kütüphane kurulmuş, isteyen üyelerimizin çeşitli kaynaklara ulaşmaları sağlanmıştır. Ayrıca lokal, gençlerin toplanma ve tanışma mekanı olmuş, bu birliktelik 1995 yılında ilk ekibimizin kurulmasına zemin hazırlamıştır. Dernek binamızda Sayın Mehmet BARAZ ve Sayın Vedat BALKAN''ın gayretleriyle çalışmalarına başlayan ekibimiz, 25.06.1995 tarihinde ilk gösterisini Belediye Kültür Merkezinde yapmıştır.

Karaçaylı gençler her hafta sonu bir araya gelerek kendi aralarında halı saha maçları düzenlemektedirler. Bunun yanı sıra, dernek mensubu hanımlar tarafından yapılan el emeği, göz nuru ürünlerin sergilendiği bir kermes düzenlenmiştir. Kermes çok büyük bir katılımla açılmış ve büyük ilgi görmüştür. Kafkasya''da yaşayan Karaçay Malkarlıların kurdukları dünyaca ünlü forklor  ekipleri ilimize getirilmiş ve halkımızın beğenisine sunulmuştur. Yine Afyon halkının da katılımıyla Çeçenistan yararına Afyon Kuzey Kafkas Kültür ve Yardımlaşma derneğiyle ortaklaşa bir gece düzenlenmiştir. Geceye çok sayıda davetli katılmıştır.

2000 yılından itibaren her yıl Haziran ayında ‘Tau'lulanı Cıyını'' toplantıları düzenlenmektedir. Geleneksel hale gelen Tau''lulanı Cıyını''nın, 7. yıl dönümü (01.07.2006) bu senede başarıyla organize edilmiştir. Türkiye''nin her yerinden katılımların olduğu Tau''lulanı Cıyını''na Valiler, Milletvekilleri ve Belediye Başkanları da iştirak etmiştir. Bu vesile ile, Karaçay-Malkar halkının sorunları dile getirilmiş, birlik ve beraberliğimiz gösterilmiştir.

Yazışma adresi : Sahipata Mh. 150.Sk  No:10 AFYONKARAHİSAR
Telefon : (0272) 21 42 007
Web Adresi : http://www.afyonkaracay.com
E-mail adresi    : Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

kamatur.org

Karaçay Malkar Türkiye

Login

{loadmoduleid ? string:? string:? string:? string:? string:? string:? string:? string:? string:? string:261 ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?}